Ролята на желязо (Fe) в тялото

Желязото е от съществено значение за живота и необходимо за прехвърляне на кислород и електрони, които произвеждат хемоглобин, микроглобулин, феритин, хемосидерин, трансферин и някои ензими. Един нормален възрастен човек има в своето тяло 4-5 г желязо (от които 50 мг / кг за мъжете и 30 мг / кг при жени). Общо около 65% са хемоглобин в червените кръвни клетки, 10% микроглобулин и ензими, останалата част се съхранява като феритин и резерви в черния дроб, бъбреците, далака, костния мозък, мускули и други органи. Само около 3 мг желязо в плазмата циркулират с помощта на протеинов носител, трансферин.

Желязото в организма се отбелязва със символ Fe (от латински cuvânutul Ferrum = твърдост). Както маса е най-честият химичен елемент на Земята, така и неговото изобилие е четвъртата и десетата единица от Земята във Вселената. Не оксидирано желязо е сиво-сребърно, но често и сменя цвета си в червен или ръжда. Това се получава в резултат на корозия от вода или влага.

Първите обекти от железни метеорити и декоративни елементи, са открити в Египет и Месопотамия около 4000 г. пр.н.е. По онова време желязото било наричано блато (на английски блато желязо или лимонит). Такова се използва само за обекти на поклонение и е по-ценно от златото. Империята на хетите (Анатолия и Кавказ), между 1600 г. пр.н.е. 1200 г. пр.н.е. за първи път са създавали в леярни и чугун първия получен около 550 BC. Хр. В Китай, когато пещта е измислена.

Хората са повишили стойността и значението на желязото в биологията и медицината. Те осъзнават, че желязото е основен елемент на почти всички живи организми. Той има способността да променя валенции, да има две или три електрически заряд да хипнотизирам, може да привлече метални предмети и да транспортира, за да се премине от едно състояние в друго, за да се улови или освободи кислород. В развиващите органи са експлоатирани уникални качества желязо и атоми, които карат кислорода да се транспортира в център, въз основа на нивото на хемоглобина.

Намиращ се в центъра на хемоглобина молекулата и артериалното кръвно отнемат кислород и дават ярко червен вид. Това е венозната кръв, безкислородена е с тъмно червено и до синьо. Т-клетките се нуждаят от желязо за правилното им функциониране, да се борят срещу вируси, бактерии и ракови клетки.

Така желязо присъства във всички клетки на тялото и е важно, както за производството и освобождаването на клетъчна енергия и витамин В за метаболизма, така и по-специално на рибофлавин и пиридоксин. Витамин С, калциев, мед, кобалт, манган, стомашна киселина, помага за усвояването на желязо от човешкото тяло.